Stadsbrouwerij Wageningen
Brouwen aan een Circulaire Regio
Tot een eeuw geleden was lokaal bier van lokaal graan vanzelfsprekend. Stadsbrouwerij Wageningen brengt dit nú terug en kiest lokale granen uit de regio. Samen met vijf boeren telen zij granen zoals gerst, emmer, spelt en rogge op agro-ecologische wijze – zonder gif en kunstmest. Dat verlaagt de stikstofdruk, verhoogt biodiversiteit en verbetert de bodem.
De brouwerij benut de volledige waardeketen: 1 kilo graan levert 16 glazen prijswinnend bier op, terwijl reststromen worden omgezet in gin en korenwijn. Zo ontstaan circulaire verdienmodellen en stabiele inkomsten voor boeren. De volgende stap is een eigen mouterij, waarmee de regio volledig zelfvoorzienend wordt in graan.
De brouwerij gaat verder dan bier en is een regionale food-hub die boeren, bakkers, molenaars en consumenten verbindt. Stadsbrouwerij Wageningen bewijst dat korte ketens schaalbaar zijn en economische én ecologische winst opleveren.
Meer informatie Stadsbrouwerij Wageningen